Artikel införd i tidskriften Slöjdforum 2003, nr 4. Ansvarig utgivare: Hasse Hedström.

 

Lådbilsrally som blev tradition.

 

Vår skola är inte äldre än åtta år, så därför firar vi skolfödelsedag i maj varje år. Sedan fyra år tillbaka har vi utökat skolans traditioner med ett lådbilsrally.

 

Från början fanns det på skolans tomt en annan skola som hette Rosengårdsskolan. Den hade blivit för trång, tungrodd, ja, alla möjliga fel.

 Den revs och där byggdes en större modernare skola. Samtidigt bytte den namn till Nanny Palmkvistskola och invigdes i maj 1995.

Därför firar vi nu skolfödelsedag varje år i maj. Vartefter åren har gått så har vi utökat våra traditioner och är nu inne på fjärde året som vi kör lådbilsrally.

 

I träslöjden bygger Lennart som är träslöjdslärare, en stomme tillsammans med klasserna. I år deltog tre klasser från år tre, två från år fyra, två femmor och två sexor.

Varje klass har ju delad slöjd. Hälften hos Lennart och hälften hos mig.

 Sedan använder vi olika material till själva karossen. Kycklingnät med tyg på, masonit, papier-maché och så vidare. Målning och utsmyckning sker sedan.

Dynor och andra mjukisdetaljer sys i textilslöjden. Vi kan ju inte låta chauffören sitta dåligt på sin skumpande färd runt banan. Bilarna har ingen fjädring,

så lite omruskade blir ju förarna.

Påputtare står utplacerade med jämna mellanrum runt banan för avlösning när ett gäng puttat slut på sin kraft.

 

Strategisamtalen är långa och ingående på slöjdtimmarna. Vem är jämstark med vem? Vem är lättast (i vikt) att ha till chaufför, som samtidigt har styrkan

att kunna styra. De samtalen skulle bandas!

En del klasser har en enda röra på sin strategi, medan andra jobbar kristallklart från början. Vimplar, flaggor, banderoller sys till dem som ska heja på sina

klasskamrater runt banan. Den sista lilla orken kan ju poppa upp från långt därinne om man ser en flagga med klassens färger på.

 

Tre priser delas ut efteråt: Först i mål, Bästa design och Bästa laganda. Ett år vann en klass Bästa laganda på att de bar sin bil i mål. Ett hjul hade brakat och då tog klasskamraterna bilen i karossen och bar den i mål med chauffören sittande i.

I slutdiskussionen kommer Lennart och jag in. Det är viktigt för oss att komma ihåg att de elever som haft träslöjd på våren fortsätter att ha träslöjd efter sommarlovet.

Vi byter grupper efter jul.

 

Text : Lena Andersson

 

 

(Nedanstående text har inte publicerats)

 Uppdatering år 2008

 

Vi skriver nu år 2008 och fortfarande har vi vårt årliga lådbilsrally. Några förändringar har kommit till under åren.

När artikeln skrev så använde vi gamla barnvagnhjul till lådbilarna. Vi har under årens lopp investerat i riktiga hjulpar, detta främst för att varje klass ska ha samma förutsättningar i loppet. Detta har också medfört att vi har lagt till ett depåstopp under loppet.  Höger framhjul ska bytas med vänster framhjul. Depåstopp var inte

möjligt att genomföra innan eftersom hjulen var fastmonterade på sina axlar.

Fortfarande så gungar dock slöjdsalarna av en aktivitet utan dess like när lådbilsbygget kommer igång. Eleverna är inte så ¨låsta¨ vid de olika slöjdarterna utan man byter slöjdsal efter utrymme, humör och lust.

I artikeln framgår det inte hur loppen körs.

Först tävlar treor mot fyror. De två snabbaste går vidare till final. Sedan tävlar femmor mot sexor, där också de två snabbaste går till final. Snabbast där i mål har också vunnit hela racet.

När det gäller att kora bästa laganda så spelar det stor roll hur arbetet har flutit på i slöjdsalarna under själva byggnadstiden.

Bästa design avgörs av ledningen själva.

 

Text: Lena Röyter f.d. Andersson